Sunday, June 30, 2013

Bengkel Sehari Asas SPSS dan Statistik Inferens

Putrajaya | 4 Julai 2013 (Khamis) | oleh Dr. Othman Talib

Tempat adalah terhad! Sekiranya berminat dan ingin mendapatkan maklumat lanjut, mohon bagi email diruang komen.

PENDAFTARAN DIBUKA!


More Info -->  http://postgraduateworkshop.com/spss/ 

 

Saturday, June 29, 2013

Buku Tulis Tesis Cepat di Bangi!


Ada orang bertanya kepada saya, di mana nak dapatkan buku ini di kawasan Bangi? Ohhhh..buku ini ada dijual dia PKNS BANGI, di kedai buku dan majalah Era Resources di tingkat satu.

Thursday, June 27, 2013

Penulisan Tesis Pantas & Pengurusan Artikel

Date
:
3 July 2013 (Wednesday)
Time
:
8.30am – 5:30pm
Venue
:
Murni International College, Putrajaya 
Speaker
:
Dr. Othman Talib
Medium
:
Bahasa Malaysia
Fee
:
RM150



Wednesday, June 26, 2013

REGISTRATION STILL OPEN!

One Day Workshop on Managing Your References and Writing with MS Word Effectively 

Wisma R&D UM | 30 June 2013 (Sunday) | By Associate Professor Dr. Burairah Hussin

Limited Seats! If interested, leave your email in comment.

REGISTRATION STILL OPEN!



Bengkel Sehari Pengenalan Atlas.ti dan Kajian Kualitatif dengan Atlas.ti

Wisma R&D UM | 2 Julai 2013 (Selasa) | 
oleh Pn. Ani Munirah (Certified Atlas.ti trainer & Certified Atlas.ti Independent Consultant)

Tuesday, June 25, 2013

Testimoni from Workshop

Testimoni for Two Day Workshop on Introduction to Survey Research Methodology on 22 & 23 June 2013 (Saturday & Sunday)


Monday, June 24, 2013

semudah ABC ?

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Semoga hari ini merupakan hari yang ceria,
Buku ini ditujukan khas untuk bakal atau pelajar PhD.






Sekiranya anda telah memperolehi PhD, kongsikan kepada pelajar atau rakan taulan yang masih dalam proses PhD.

Sekarang mari kita lihat apa yang bakal anda perolehi daripada buku ini (buku ini adalah di dalam format Bahasa Inggeris) :

+ Ketahui bilakah masanya untuk ANDA memulakan kajian PhD anda?

+ 9 Perkara yang perlu ada dalam penulisan kertas kajian anda?

+ Bagaimana untuk mula ?

+ 4 Langkah untuk mendapatkan idea kajian. Ramai yang membazir masa memikirkan idea kajian semata-mata.

+ Mana satu harus dipilih samada di dalam negara atau di luar negara?

+ Bagaimana menghasilkan kertas cadangan bagi kajian PhD.

+ 3 Soalan yang perlu di jawab sebelum memulakan kertas kajian PhD.

+ Ketahui apakah yang diharapkan oleh Penyelia PhD terhadap diri anda.

+ Apakah yang perlu anda harapkan dari Penyelia anda.

+ Apakah tanggungjawab yang perlu anda tunaikan sebagai calon PhD.

+ Apakah ‘skill’ yang diperlukan dalam melakukan kajian PhD anda.

+ Perkara-perkara yang wajib dan amat-amat perlu ANDA tahu pada setiap tahun kajian : Tahun 1, Tahun 2, Tahun 3.

+ 3 Jenis format tesis yang boleh anda hasilkan.

+ 13 Komponen penting yang perlu ada dalam kertas tesis PhD anda.


Untuk melihat atau memiliki buku ini anda hanya perlu klik link di bawah bagi memulakan tempahan.

http://www.postgraduateworkshop.com/abcphd/

Terima kasih

Wednesday, June 19, 2013

Two Day Workshop on Introduction to Survey Research Methodology

Dear Tan Sri / Dato' / Datin / Ir. / Professor / Assoc. Prof. / Dr. / Mr / Mrs / Ms,

Invitation to Participate in "Two Day Workshop on Introduction to Survey Research Methodology"

We would like to invite you to participate in "Two Day Workshop on Introduction to Survey Research Methodology".

This workshop is open to all researchers, academicians and postgraduate students from government agencies, Malaysia and International Higher Learning Institutions and private sector.
The details of the workshop are as follows:

Course Title :  Two Day Workshop on Introduction to Survey Research Methodology
Date : 22 & 23 June 2013 (Saturday & Sunday)
Time : 8.30 a.m. - 5.30 p.m.
Venue : Wisma R&D, Universiti Malaya
Speaker : Prof. Ramayah
Registration Fee : RM300
Medium : English


Registration fees cover breakfast, refreshments and lunch. Please note that seats are limited and course usually sells out.
All fees must be fully paid before commencement of the course; otherwise participant will not be allowed to enter the lecture hall.
 
For registration and more information, please go to the following link:
 
Two Day Workshop on Introduction to Survey Research Methodology
http://postgraduateworkshop.com/surveyresearch

We appreciate your willingness to forward this email to your colleagues and students and paste it at your organization notice board.
 
If you require further details or clarifications kindly contact the organizer:
Malaysian Postgraduate Workshop Series – mpws.training@gmail.com 


Warmest Regards,
Juliana Juhata
Operation Manager


MPWS Rich Training
http://postgraduateworkshop.com/
http://www.facebook.com/mpws.training

One Day Workshop on Qualitative Analysis Using Nvivo

Date
»
29 June 2013 (Saturday)
Time
»
8.30 a.m. - 5.30 p.m.
Venue
»
Wisma R&D, Universiti Malaya
Speaker
»
Dr. Siti Uzairiah Mohd Tobi
Registration Fee
»
RM150
Medium
»
English
Website
»
http://postgraduateworkshop.com/nvivo







Monday, June 17, 2013

Bengkel Sehari Penulisan Tesis Pantas dan Pengurusan Artikel @ Putrajaya

3 Julai 2013 (Rabu) | oleh Dr. Othman Talib

Tempat adalah terhad! Sekiranya berminat dan ingin mendapatkan maklumat lanjut, mohon bagi email diruang komen.

PENDAFTARAN DIBUKA!


Saturday, June 15, 2013

14 Jun 2013 Bengkel LaTeX by Dr. Fairuz Abdullah





9S untuk kejyaan PhD kita.

Apa nak buat kalau belum berjaya?

Jika apa yang kita inginkan belum tercapai, apa yang anda patut buat? Ada 9S yang anda boleh buat!

1- Bersyukur- Bersyukur?? Ya! Bersyukur kerana prinsip bersyukur adalah, setiap apa yang kita syukuri akan membawa nikmat lebih banyak dari Allah swt.


2- Bersedekah- Dah tak dapat lagi mahu sedekah? Ya! Sedekah! Sedekah adalah hikmah Allah swt untuk mengajar manusia menzahirkan kesyukuran. Sedekah sedikit ikut apa yang kita rasa suka. Berdoa juga berkat sedekah tersebut Allah swt akan sentiasa perbaiki hati kita, sangkaan kita dan membantu menguruskan seluruh urusan hajat kita.


3- Salam- Ya! Memberikan salam kepada setiap muslim lain yang kita jumpa samada kenal atau tidak! Salam membuka pintu rezeki kerana barangsiapa yang menyambung silaturrahim, Allah swt membuka pintu rezekinya. Salam juga adalah cara kita mendoaka kesejahteraan orang lain, barangsiapa yang mendoakan orang lain kebaikan, dia akan mendapat kembali kebaikan tersebut.


4- Senyum- Senyum? Susah ni! Tak capai matlamat! Tertekan dan kena senyum? Ya! Senyum adalah sedekah, sesiapa yang bersedekah, Allah swt akan memberikan dia lebih banyak lagi. Dan senyuman membuka pintu rezeki. Senyuman juga akan membantu kita fokus kepada apa yang baik di keliling kita dan itu penting, kerana apa yang kita fokus, itulah yang kita akan dapat. Bukankah Allah swt mengikut sangkaan hambaNya? 


5- Sujud- Ya! Lebih banyak ujian yang hadir, lagi banyak anda mahu capai tingkat seterusnya dalam hidup anda, lebih banyak sujud yang anda perlukan. Sujud di solat-solat wajib dan banyakkan sujud di solat-solat sunat seperti tahajud, dhuha, sebelum dan selepas solat fardhu, solat hajat, istikharah dan taubat setiap malam. Sujud adalah saat seseorang hamba paling hampir dengan Tuhannya. Waktu sujud terakhir adalah di antara saat doa paling makbul. Berapa banyak kita bersujud menentukan banyak perkara keberkatan dalam hidup kita. 


6- Selawat- Ini juga rahsia besar untuk mencapai segala hajat atau memperbaiki hidup dunia akhirat. Sudahkah anda berselawat 1,000x setiap hari? Jika tak mampu 100x? Mana nak dapat dengan setiap satu selawat kita, Allah swt dan malaikat balas balik 10x? Setiap doa kita akan didoakan semula 10 kali ganda! 


7- Sumbang- Berapa banyak anda menyumbang tenaga, masa dan apa yang anda mampu kepada membantu orang lain mengikut kebolehan dan kepakarwn anda? Orang yang memberi, sentiasa akan diberi semula lebih banyak dariNya. Itu hukum alam, the more you give, the more you get. Ilmu menjadi ikhlas adalah melakukan lebih banyak dari apa yang dibayar atau diperlukan. Terutamanya kepada orang yang paling hampir kepada kita. Suami, isteri, ibu bapa, anak-anak, adik beradik, sanak saudara, jiran dan ramai orang lain. 


8- Serah- Serah atau penyerahan; submit diri kita totally kepadaNya di dalam setiap tindakan kita. Minta Dia yang uruskan dan kita buat sebagai level manusia yang hanya mampu sekadarnya. Sebenarnya mana kita ada upaya menjadikan sesuatu. Kita hanya mampu Doa, Ikhtiar, Ilmu dapatkan dan tawakkal. Bila kita lakukan dengan penuh penyerahan, Dia tahulah nak aturkan terbaik untuk kita. 


9- Sabar- Sabar di dalam setiap situasi, cabaran atau ujian. Sabar dalam doa, usaha, sabar dalam muhasabah diri, sabar dalam memperbaiki diri, sabar dalam memahami kesilapa diri, sabar di dalam berdoa, sabar di dalam segala aspek. Maksud sabar bukan tunggu tapi maksudnya bertenang. Jika belum capai, teruskan buat dalam sabar. Bila kita tidak sabar, kita akan tercabar!

Silakan berkongsi! 

- AzizanOsman -

Tuesday, June 11, 2013

One Day Course on English for Academic Presentation


Date
››
15 June 2013 (Saturday)
Time
››
8:30am – 5:30pm
Venue
››
Wisma R&D, Universiti Malaya
Speaker
››
Dr. Morteza Habibi Nesami
Fee
››
RM150
Medium
››
English


More info --> http://postgraduateworkshop.com/engAcademic/

Monday, June 10, 2013

One Day Workshop on Computer Fluid Dynamic (CFD) Application


Date
:
15 June 2013
Venue
:
Wisma R&D Universiti Malaya
Time
:
8.30am – 5:30pm
Speaker
:
Dr. Nor Azwadi Che Sidik
Fee
:
RM150




More info : http://postgraduateworkshop.com/cfd/

Saturday, June 8, 2013

Bengkel Sehari Penulisan Tesis Pantas dan Pengurusan Artikel Mendeley

Bengkel Sehari Penulisan Tesis Pantas dan Pengurusan Artikel Mendeley @ UiTM Dungun | 13 Jun 2013 (Khamis) | oleh Dr. Othman Talib

Tempat adalah terhad! Sekiranya berminat dan ingin mendapatkan maklumat lanjut, mohon tinggalkan email diruangan komen.

PENDAFTARAN MASIH DIBUKA!

 

Friday, June 7, 2013

Bengkel Sehari Kualitatif Data Analisis Mengunakan Atlas.ti

Bengkel Sehari Kualitatif Data Analisis Mengunakan Atlas.ti @ UiTM Dungun | 12 Jun 2013 (Rabu) | oleh Puan Ani Munirah (certified Atlas.ti trainer)

Tempat adalah terhad! Sekiranya berminat dan ingin mendapatkan maklumat lanjut, mohon tinggalkan email diruangan komen.

PENDAFTARAN MASIH DIBUKA!



Thursday, June 6, 2013

Apa sebenarnya Bengkel Tulis Tesis Pantas

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Semoga sahabat ahli akademik sekalian berada dalam keadaan sihat sejahtera dan dirahmati Allah swt.

6 bulan yang lalu, saya terkapai-kapai juga untuk memahami apa sebenarnya proposal phd. Bagaimana? Apa? Kenapa? Semua lah soalan 4W dan 1H keluar. Semasa saya menghadir satu conference di Kuching, seorang Dr. muda, yg baru pulang dari UK menyesyorkan saya sertai satu group facebook. Dari situ saya terbaca mengenai bengkel ini. Makin dikongsi, makin saya ingin tahu. Saya tekad, saya kena sertai juga bengkel ini. Walaupun ada bengkel di KL, tapi tarikhnya masih jauh. Saya tgk tarikh yang terdekat. Di Kota Bharu, saya book Airasia. Gagahi juga ke sana. Alhamdulilah saya bersyukur tidak menyesal.

Bengkel Dr. OT, amat membuka mata! Dan amat membantu! Bermula pengenalan kenapa kita perlu buat penyelidikan dan fenomena supervisor dan supervisee di Malaysia. Saya ternganga dan berkata dalam hati, Betul! Betul! Betul! Dr. OT juga menerangkan cycle yang mudah untuk dapat menyiapkan tesis dengan pantas. Maksud pantas disini, bukanya hentam kromo sahaja. Dr. OT terangkan teknik yang diciptanya sendiri agar kerja kita lebih sistematik dan disayangi supervisor! Saya bengkel ini juga, saya tepuk dahi, kerana barulah dapat faham apa fungsi dan macam mana nak menjadi supervisor yang efisyen. Selepas tengahari, saya dikenalkan dengan mendeley. Stu, dua klik, tersusun refrence ikut format! Dulu dok terkial2 nak scroll up , scroll down nak betulkan references.Yang paling saya teruja, pengunaan Ms Word dengan paling efektif. One File One Thesis. Teknik yang begitu mantap! Nak cerita semuanya banyak lagi.

Saya amat bersyukur dapat join bengkel tersebut. Bak kata Dr. OT , balik ni boleh merempit menulis tesis. Memang merempit! Alhamdulilah laju. 3 bab serentak! Dr. Othman Talib akan berada di pantai timur, Terengganu pada 13 dan 14 Jun 2013. Untuk bengkel Penulisan Tesis Pantas dan Pengurusan Mendeley dan Asas SPSS .Jauh dari KL Dr. OT datang untuk berkongsi dengan anda di pantai timur.

RM180 adalah harga berpatutan untuk kos seminar di hotel uitm, kos pengangkutan dan penginapan penceramah. Berbanding jika anda hadir di KL, penat perjalanan, kos perjalanan dan penginapan lagi. Rebut peluang ini. Luangkan masa ada sehari sahaja untuk menuntut sedikit ilmu dari perkongsian ini. Ianya di TERENGGANU!

Sekiranya tuan/puan adalah ketua jabatan,
Galakkan pensyarah muda penyertainya. Tidak membuat masa bila membut tesis nanti.

Sekiranya tuan/puan sedang membuat tesis,
Adalah penting untuk hadir! Baru tahu kita dilandasan yang benar atau tidak!

Sekiranya tuna/puan bakal membuat phd,
Paling penting untuk hadir, biar faham sebelum mula. Bukan faham bila buat silap.

Sekiranya tuan/puan telah melalui PhD,
Boleh hadir untuk memantapkan teknik2 baru dengan perkongsian Dr. OT.

Sekiranya tuan/puan rasa email ini amat berguna dan dapat membantu seseorang.
Kongsilah maklumat ini dengan rakan2 anda.

Ikhlas,

Shuhairy Norhisham

==========================

PENDAFTARAN ONLINE

==========================

MPWS JELAJAH TERENGGANU 2013

12 Jun 2013 :  Kualitatif Data Analisis Mengunakan Atlas.ti oleh Puan Ani Munirah
13 Jun 2013 : Penulisan Tesis Pantas dan Pengurusan Artikel oleh Dr. Othman Talib
14 Jun 2013 : Asas SPSS dan Statistik Inferens oleh Dr. Othman Talib
14 Jun 2013: Penulisan jurnal dan tesis mengunakan LaTeX oleh Dr. Fairuz Abdullah


Wednesday, June 5, 2013

MPWS Jelajah Terengganu 2013














Dear Tan Sri / Dato' / Datin / Ir. / Professor / Assoc. Prof. / Dr. / Mr / Mrs / Ms,
Invitation to Participate in Malaysian Postgraduate Workshop Series (MPWS) in Terengganu 
We would like to invite you to participate in our workshops as per below :

This course is open to all researchers, academicians and postgraduate students from government agencies, Malaysia and international higher learning institutions and private sector.

The details are as follows:

Course Title : One Day Workshop on Qualitative Data Analysis using ATLAS.ti
Date
»
12 June 2013 (Wednesday)
Time
»
8.30 a.m. - 5.30 p.m.
Venue
»
Hotel UiTM Dungun, Terenganu
Speaker
»
Madam Ani Munirah (Certified ATLAS.ti Trainer)
Registration Fee
»
RM180
Medium
»
English
Website
»
http://postgraduateworkshop.com/atlas.titerengganu
Course Title : Bengkel Sehari Penulisan Tesis Pantas dan Pengurusan Artikel
Date
»
13 June 2013 (Thursday)
Time
»
8.30 a.m. - 5.30 p.m.
Venue
»
Hotel UiTM Dungun, Terenganu
Speaker
»
Dr. Othman Talib
Registration Fee
»
RM180
Medium
»
Bahasa Malaysia
Website
»
http://postgraduateworkshop.com/tulistesispantasterengganu

Course Title : Bengkel Sehari Asas SPSS
Date
»
14 June 2013 (Friday)
Time
»
8.30 a.m. - 5.30 p.m.
Venue
»
Hotel UiTM Dungun, Terenganu
Speaker
»
Dr. Othman Talib
Registration Fee
»
RM180
Medium
»
Bahasa Malaysia
Website
»
http://postgraduateworkshop.com/spssterengganu

Course Title : One Day Workshop on Writing Thesis & Journal Paper with Ease using LaTeX
Date
»
14 June 2013 (Friday)
Time
»
8.30 a.m. - 5.30 p.m.
Venue
»
Hotel UiTM Dungun, Terenganu
Speaker
»
Dr. Fairuz Abdullah
Registration Fee
»
RM180
Medium
»
Bahasa Malaysia
Website
»
http://postgraduateworkshop.com/latexterengganu

For registration and more information, please go to the link given.

Registration fees cover breakfast, refreshments and lunch. Please note that seats are limited and course usually sells out.

All fees must be fully paid before commencement of the course; otherwise participant will not be allowed to enter the lecture hall.

We appreciate your willingness to forward this email to your colleagues and students and paste it at your organization notice board.

If you require further details or clarifications kindly contact the organizer:
Malaysian Postgraduate Workshop Series – mpws.training@gmail.com

Warmest Regards,
Juliana Juhata
MPWS Team

MPWS Rich Training

Bengkel Sehari Asas SPSS

Tuesday, June 4, 2013

Our New Services!

Assalamualaikum and hi,
At MPWS, we are providing services for documents such as thesis, journal paper, conference proceeding, book chapter, assignment, etc. for those who need assistance with their documents at affordable price.

Rates for the services are as follows:-
1. Proofreading
RM 3.00 - RM 8.00 per page (Depends on how much correction is required)
Including checking for errors in grammar, spelling, and punctuation
Editing of documents also available, including reviewing the conciseness and choice of word, paragraphing, and clarity in sentence structure

2. Translation
RM 5.00 - RM 10.00 per page (Depends on the technicality of the documents)
Translation from Malay-English and vice-versa

3. Abstract Translation
RM 25 per abstract
Maximum 300 words
Translation from Malay-English and vice-versa

If you're interested, please contact us at mpws.proofreading@gmail.com to get quotation
for the services. Please include:

Your name
Contact number
Type of service required
Expected deadline/turnaround time.

We strictly acknowledge that the clients' documents are his/her own intellectual property.
Customers' information and documents are kept confidential.

Hope to hear from you soon. Cheers!

Regards,
MPWS Proofreading and Translation Team

Monday, June 3, 2013

Bengkel Sehari Penulisan Tesis Pantas dan Pengurusan Artikel

Date
:
13 June 2013 (Thursday)
Time
:
8.30am – 5:30pm
Venue
:
Hotel UiTM Dungun, Terengganu
Speaker
:
Dr. Othman Talib
Medium
:
Bahasa Malaysia
Fee
:
RM180